Sernik bez sera i laktozy
Składniki:
- Spód:
- 150 g herbatników, najlepiej kakaowych owsianych (bez laktozy)
- 50 g oleju kokosowego
Masa sernikowa:
- 200 g orzechów nerkowca
- puszka mleka kokosowego
- 150 g jogurtu kokosowego
- 100-150 g syropu klonowego
- sok z cytryny
- kilka kropli pasty waniliowej
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 30 g mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy. Do garnka przekładamy olej kokosowy, rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy, by były równomiernie pokryte olejem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy herbatniki z olejem kokosowym. Przy pomocy łyżki ugniatamy je, by w spodzie sernika nie było wolnych przestrzeni, i wyrównujemy powierzchnię. Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Wszystkie składniki na masę serową blendujemy na gładko. Najważniejsze, by orzechy nerkowca nie były wyczuwalne. Gdy masa będzie gotowa, wyjmujemy formę z zamrażalnika i wylewamy masę na herbatnikowy spód. By pozbyć się bąbelków, stukamy formą kilkukrotnie o blat kuchenny, a następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do wystudzenia, by uniknąć popękania. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, wkładamy go do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź