Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Rodzinne Święta Jamiego


(Jamie's Family Christmas), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 5 x 30

Jamie Oliver w nowym, świątecznym programie pokaże, jak bez stresu przebrnąć przez przygotowania do rodzinnych uroczystości. Gospodarz zdradzi kilka tajemnic dotyczących przygotowywania świątecznych potraw.

Seria została nakręcona w domu Jamiego w Essex. W programie udział wzięła rodzina i przyjaciele kucharza, którzy dzielą się z widzami pysznymi przepisami: od soczystego indyka, poprzez różnego rodzaju farsze i sosy, idealnie przyrządzone warzywa, lekkie posiłki i desery, aż po pomysłowe receptury na wykorzystanie pozostałości ze świątecznego stołu. Jamie pokaże, że wyśmienite potrawy można przygotować bez zbędnych nerwów, nawet dzień przed Wigilią. A czekając na przyjazd gości można pozwolić sobie na chwilę relaksu. Dodatkową atrakcją poszczególnych odcinków będzie udział specjalnych gości.

Jamie Oliver jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i "śmieciowym jedzeniem" przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.

Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim "Times Magazine". W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie Kuchni.tv.



gospodarz programu: Jamie Oliver

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

GieKa 10 lat temu

Osoba ustalająca daty emisji i powtórek musi bardzo nie lubi widzów. Wszystkie odcinki "Rodzinne Święta Jamiego" miały po 3 emisji. Wszystkie za wyjątkiem odcinka 5, ten pokazano tylko raz. Co ciekawe było to 24 grudnia o 15:45. W wielu domach już zasiadano do kolacji ew. przygotowania do niej wchodziły w punkt kulminacyjny. Idealna pora na jedyną emisję.

snorkmaiden 10 lat temu

wolę choćby trzynastu jamiech dziennie niż kuroniów, jakbubiaka, agatę, babeczki wigilijne, okrasę, trymbulaki i inne stwory... co jedno to bardziej drewniane, a już najgorsi są ci "na luzie", brrr

Jamie_w_spodnicy 11 lat temu

To jest fantastyczny program i mam nadzieję, że wraz z innymi świątecznymi programami Jamiego pojawi się na antenie kuchni w grudniu : )

ursi5 12 lat temu

Bardzo lubię programy z tym świetnym kucharzem i showmanem, ale swoją drogą chciałabym zobaczyć więcej programów ze świetnymi francuskimi kucharzami. Myślę, że wówczas propozycji kulinarnych byłoby więcej i z całkiem innej beczki.

magnolia 12 lat temu

Ja uważam, że zdarzają się czasem bardzo podobne przepisy u paru osób. I nie chodzi o zrzynanie, tylko o preferowanie danych połączeń smakowych.

kamil 12 lat temu

wydaje mi się, ze niektórzy przeginają z tym zżynaniem. Teoretycznie możliwości łączenia produktów, ich obróbki i sposobu podania są nieograniczone. Ale praktycznie, gdy mamy naprawdę wielu telewizyjnych kucharzy i autorów książek, to trudno jest zrobić coś, czego nikt inny, nigdzie na świecie już nie przygotował w podobny sposób.

dębowakuchnia 12 lat temu

[quote LunaP napisała 25.12.2010 21:20]
Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię. Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.
[/quote]
nie chodzi mi na ile sposobów można zrobić tradycyjny przepis, ale o jego formę, a tu możliwosci są przeogromne:) a jak widze u Jamiegi i Nigelli migdały zawijane w szynkę parmeńską z dodatkiem tych samych elementów to dla mnie jest to zrzynanie :) jest coś takiego jak inspirowanie sie czyimś przepisem, i coś takiego jak jego wierne kopiowanie. jak kopiujemy to mówimy o tym, to cytujemy a nie podpisujemy sie na siłe swoim imieniem...tylko o to mi chodziło...a dystans i obiektywizm mam, dlatego o tym pisze....pozdr

marghe 12 lat temu

[quote kamil napisał 23.12.2010 17:06]
marghe, przesadzasz trochę. Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Lepiej, że kuchnia.tv pokazuje faceta, który o gotowaniu wie wszystko, a do tego jest normalny, a nie nadęty, niż parę innych gwiazdeczek, które nadają się do gotowania na wesele w remisie, a nie do telewizji.
[/quote]

Kamilu, pozwolisz, że będę miała swoje zdanie?
Dziękuję.

MaxRedaktor 12 lat temu

[quote kamil napisał 23.12.2010 17:06]
Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
[/quote]

Hm, to chyba oglądamy inną kuchnię tv. W tym tygodniu Jamie jest nawet dwa razy dziennie :)

LunaP 12 lat temu

Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię.
Pokazywane przez Jamiego, Nigellę i dziesiątki innych telewizyjnych brytyjskich kucharzy potrawy są tradycyjnymi w kuchni angielskiej i każda pani domu na Boże Narodzenie robi indyka, pieczone ziemniaczki, brukselkę czy puding. I każdy kucharz ma swoje pomysły, jak te tradycyjne potrawy zrobić po swojemu. Ale jak bardzo można zmienić przepis? Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.

angela1 12 lat temu

witam serdecznie
potrzebuje przepis na pieczone warzywa, nie wiem jakich przypraw urzył i czym te warzywa polewał,

bardzo proszę o pomoc, a moze macie swoje wypróbowane? :)

pozdrawiam i życzę wesołych świąt

angela

Gandzia 12 lat temu

Chciałam zrobić indyka z 1 odcinka, ale nie mogę znaleźć nigdzie przepisu na nadzianko. Czy ktoś ma to może zapisane?

kamil 12 lat temu

marghe, przesadzasz trochę. Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Lepiej, że kuchnia.tv pokazuje faceta, który o gotowaniu wie wszystko, a do tego jest normalny, a nie nadęty, niż parę innych gwiazdeczek, które nadają się do gotowania na wesele w remisie, a nie do telewizji.

marghe 12 lat temu

Boję się otworzyć lodówkę bo a nuż i tam się czai Jamie.
Co za dużo to niezdrowo.
Lubię jego przepisy, ale mam przesyt Jamiego jako takiego. A teraz nie dość, że Jamie to jeszcze cała jego rodzina się pojawia..

dębowakuchnia 12 lat temu

witajcie! miałam chyba zbyt duże oczekiwania co do tego nowego programu Jamiego. Przepisy powielone( jak kto woli udoskonalone:) z programu sprzed 5lat...no ale najbardziej zaskoczyło mnie to , że kilka dni temu oglądałam Nigelle świąteczna i zobaczyłam dokładnie takie same danie (głównie przystawki)....troche mnie to zniesmaczyło - bo strasznie nie lubie jak ktos od kogos na żywca zciąga przepis a potem w programie chwali sie swoimi pomysłami.....stawiam na Nigelle:D ze to ona podebrała jamiemu przepisy:)
Poza tym wszsytko super....chciałabym zrobic te ciasteczka z ciasta francuskiegi i filo - ale nie wiem gdzie kupic filo...i chyba tego przepisu nie mam kompletnego -czy komus udało sie go spisać .pozdrawiam światecznie

Yahretzky 12 lat temu

ascka - super informacja!
Dzięki!

Edka67 12 lat temu

Wielkie dzięki. E.

admin 12 lat temu

Witam

oto składniki na masło aromatyzowane

Aromatyzowane masło:
kostka dobrego masła (200 g)
3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny, drobno posiekanej
listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
łyżka listków tymianku, posiekane
kilka liści szałwii, posiekane
duża szczypta soli
szczypta pieprzu
¼ tartej gałki muszkatołowej

ascka 12 lat temu

[quote Yahretzky napisał 14.12.2010 14:29]
Gdzie w Warszawie można kupić paprykę wędzoną?
[/quote]

Emilii Plater 47, sklep z produktami włoskimi. Jest papryka wędzona ostra i łagodna

Edka67 12 lat temu

Witam,
Czy ktoś pamięta przepis na masło rozmarynowe z żurawiną z odcinka 1. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć. Z góry dziękuję Edka

Yahretzky 12 lat temu

Dziękuję za szybką odpowiedź!

migotka333 12 lat temu

już zamieścili przepisy z tego odcinka :-)

Chili z indykiem

Przepis z programu Rodzinne Święta Jamiego (odc. 1)

trudność: trudne

Składniki:
oliwa
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone
1 marchewka, obrana i pokrojona
1 por, przycięty i pokrojony
1 czerwona papryka bez pestek, pokrojona
1 żółta papryka bez pestek, pokrojona
1 czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
1 zielona chili bez pestek, drobno posiekana
pęczek natki kolendry, listki oderwane od łodyg, łodygi drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego kminu
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie)
3 łyżki białego octu winnego
600 g resztek pieczonego indyka, pokrojonych na kawałki
sól morska i świeżo mielony pieprz
3 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (400 g) dużej białej fasoli albo ciecierzycy, odsączonej z zalewy i przepłukanej zimną wodą
sok z 2 limonek

Guacamole:
2 dojrzałe awokado (przekrój na połówki, usuń pestki i łyżką wyjmij miąższ)
2 pomidory, przekrojone na połówki
¼ czerwonej cebuli, obranej
½ ząbka czosnku, obranego
1 świeża zielona chili bez pestek
pęczek natki kolendry
sok z 1 limonki

kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym żeliwnym garnku rozgrzej na średnim ogniu kilka łyżek oliwy. Włóż do garnka cebule, marchew, pora, papryki i chili i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dodaj posiekane łodyżki kolendry, kmin i wędzoną paprykę i smaż przez kolejne 10 minut często mieszając, aż warzywa zmiękną. Czasem na tym etapie dodaję miód i biały ocet winny, które nadają daniu słodko-kwaśny posmak i podkreślają naturalną słodycz warzyw. Dopraw warzywa dużą szczyptą soli i pieprzem, dodaj mięso indyka i zdejmij garnek z ognia. Dodaj pomidory oraz ciecierzycę albo fasolę i wymieszaj zawartość garnka. Wstaw go do piekarnika, niech potrawka pitrasi się przez 2 godziny. Po godzinie zajrzyj do piekarnika i dolej do garnka odrobinę wody, jeśli potrawa wygląda na zbyt suchą.
Pod koniec pieczenia przygotuj guacamole: zmiel miąższ jednego awokado z pomidorami, cebulą, czosnkiem, chili i kolendrą. Miąższ drugiego awokado rozgnieć widelcem na nieduże, ale konkretne kawałki. Spróbuj guacamole z malaksera i dopraw do smaku, dodaj tyle soku z limonek ile lubisz, przemieszaj jeszcze raz i połącz w misce z kawałkami awokado. Wyjmij garnek z piekarnika, zeskrob skarmelizowany sos, który przywarł do ścianek, wciśnij trochę soku z limonki i przemieszaj potrawę, dodaj prawie całą kolendrę (zostaw trochę do przybrania porcji). Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj porcje z ryżem basmati albo pszennymi tortillami, z porcją śmietany i guacamole oraz przybraniem z listków kolendry i drobniutko posiekanej świeżej chili.

© Jamie Oliver

Yahretzky 12 lat temu

Nie mogę znaleźć przepisów z odc. I. Nie ma tego tytułu w spisie pod hasłem "program". Czy ktoś pamięta jak Jamie zrobił to 'coś' z papryką wędzoną, podawane na ryżu? Gdzie w Warszawie można kupić paprykę wędzoną?

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA