Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Tokio blues i sushi Fumiko

Tokio blues i sushi Fumiko

(Tokyo Blues & Sushi Confit), film dokumentalny, Francja, 2004, 81

Uważana jest za jedną z najbardziej utalentowanych postaci kulinarnego świata swojego pokolenia. Od Bordeaux, Genewę i Nowy Jork, po Osakę i Kioto - wszędzie wielcy smakosze świata zabiegają o jej dania. Nazywa się Fumiko Kono, "Fumi" po japońsku oznacza "Smaki".

Film opowiada o tworzeniu, dążeniu do doskonałości i samotności artysty, o przyjemności jedzenia i o poznawaniu nowych smaków, o wartościach i tradycjach rodzinnych, a także o wyborach, które podejmuje bohaterka chcąc rozwijać się w swojej pracy. Twórcy tego pełnometrażowego filmu dokumentalnego towarzyszą Fumiko w podróżach, które odbywa między Europą a Japonią, w jej spotkaniach z rodziną, z jej mistrzami i klientami. Ukazują powolny proces tworzenia dań, które są bliskie doskonałości, dań, które swoim wyglądem przypominają dzieła sztuki i według wielu są symfonią smaków.

Fumiko Kono urodziła się w 1969 roku w Tokio. Dzięki swojemu wujkowi Tatsujiro od najmłodszych lat interesowała się kuchnią. W 1993 roku wyjechała do Francji, gdzie uzyskała dyplom na wydziale Literatury angielskiej i lingwistyki. Potem rozpoczęła studia na Sorbonie. Po zakończeniu studiów postanowiła zostać we Francji, gdzie poznała swojego męża - japońskiego dziennikarza pracującego w Paryżu. Zapisała się do prestiżowej akademii gotowania Le Cordon Bleu. W 1997 roku trafiła na praktyki do Alain'a Passarda i swoje umiejętności rozwijała pod czujnym okiem mistrza, by w niedalekiej przyszłości stać się jego prawą ręką. Jednak po 8 miesiącach zdała sobie sprawę, że nie chce pracować pod presją w restauracyjnej kuchni i nie nadaje się do zarządzania ludźmi. W 2001 roku na własną rękę zaczęła zajmować się organizacją prywatnych bankietów na całym świecie. Jej klientami są aktorzy, politycy, postaci z pierwszych stron gazet i potentaci finansowi. Telewizja japońska zaprasza ją do prowadzenia programów kulinarnych. Olbrzymi sukces przyciąga do niej wiele francuskich firm, które proponują jej współpracę. Fumiko odrzuca jednak wszystkie oferty oprócz jednej, złożonej przez słynne francuskie delikatesy Fauchon. W ramach współpracy m.in. przygotowuje menu dla jednej z restauracji (usytuowanej na Placu de la Madeleine w Paryżu) należącej do firmy. Swoim nazwiskiem firmuje też kartę dań restauracji Kong należącej do Laurenta Taieba.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA