My New Roots

My New Roots

Sarah Britton

Wydawca: Wydawnictwo Marginesy

My New Roots

Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej.

Autorka od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy oparte o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Zawsze są one jednak przystępnie opisane i zilustrowane pięknymi zdjęciami. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna. Słynny bezglutenowy chlebek zmieniający życie przyniósł Britton międzynarodową sławę, a przepis na niego pojawił się także na polskich blogach. Przepisy autorki inspirują m.in. autorki Jadłonomii i White Plate.

My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
My New Roots to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.

Od autorki
„Uwielbiam jeść. I to dużo. Często żartuję, że mój obecny styl życia wynika z konieczności: musiałam wymyślić sposób, jak się opychać i nie zrujnować sobie zdrowia. Dlatego też dieta, którą stosuję i do której zachęcam innych, nie wymaga wyrzeczeń ani ograniczeń, nie ma też żadnej nazwy. Chodzi o to, żeby rozkoszować się wyśmienitymi potrawami bez liczenia kalorii czy gramów tłuszczu. Polega na używaniu w gotowanych potrawach zdrowych, nieprzetworzonych składników, jedzeniu bez pośpiechu oraz podchodzeniu do żywności z otwartym umysłem i ciekawością. 
Zebrane w tej książce przepisy to propozycje uniwersalne – są wegetariańskie (z możliwością przerobienia większości na wegańskie) i w znacznej części bezglutenowe. Dzięki temu mogą z nich korzystać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub unikające produktów odzwierzęcych. Składniki takie jak jajka, kozi lub owczy ser oraz ghi wykorzystuję tylko w niektórych przepisach, kiedy uważam, że są potrzebne, by nadać potrawie odpowiedniego aromatu lub konsystencji, lecz jeśli chcesz, możesz je pominąć. Najogólniej swoją kuchnię nazywam „roślinno-pełnowartościową”, dzięki czemu z zawartych tu przepisów mogą korzystać także wegetarianie i weganie. Nie to jest jednak istotne. Ważne, by jedzenie było pyszne, a przy okazji zdrowe”.

Rekomendacje:

Połączenie radości gotowania, z dbałością o dobór składników oraz niebanalne kompozycje kulinarne pociągają każdego kucharza. Sarah Britton wie, jak sprawić, by jedzenie było sexy, jej przepisy czarują nie tylko wegetarian.
Agnieszka Kręglicka
Siła tkwi w prostocie i w sezonowych składnikach. Sara Brighton napisała książkę, w której w 100 przepisach pokazuje kuchnię bez nabiału, cukru i glutenu. Jej dania są lekkie i kolorowe, jednocześnie pożywne i oryginalne. Wprowadza Czytelnika w świat nowości i składników będących w Polsce od niedawna. Na stronach tej przystępnie napisanej książki, dowiemy się też, jak przygotować masła orzechowe, mleko roślinne oraz jak kiełkować i gotować rośliny strączkowe. Polecam!
Eliza Mórawska, White Plate
Autorka jest czarodziejką, która z królestwa roślin wybiera te najbardziej wartościowe i atrakcyjne dla zmysłów. Podpowiada, w jaki sposób z prostych, zdrowych potraw, które weganie i wegetarianie już poniekąd znają, wyczarować dania nowe, godne najdroższych restauracji. Uczy sztuczek, dzięki którym niejeden mięsożerca zapomni się i być może pomyśli o zmianie diety.
Natalia Przybysz

O autorce:
Sarah Britton, z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Poza tym jest fotografką i pisarką. Za My New Roots w 2014 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego bloga o jedzeniu. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma’s Test Kitchen. Mieszka w Kopenhadze z mężem i synem.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA