Artykuły
Zjawiska
Wielkie grillowanie
Słoneczna pogoda i długie, ciepłe dni sprzyjają spotkaniom pod gołym niebem w miłym towarzystwie i przy smacznych potrawach. Coraz częściej czuć zapac...
Czytaj więcejGrzybobranie
Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby...
Czytaj więcejSlow food
Slow Food to ruch, który został zapoczątkowany we Włoszech, a obecnie ma swoje przedstawicielstwa na całym świecie. Głównym jego założen...
Czytaj więcejTłusty czwartek
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...
Czytaj więcejSzkoły gotowania
Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone spe...
Czytaj więcejDiety na wiosnę
Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...
Czytaj więcejWielkanoc w Kuchni+
Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...
Czytaj więcejRestauracja - sposób na biznes
Może wielu z nas zastanawiało się nad posiadaniem swojej własnej restauracji. Małej i przytulnej bądź ogromnej, gwarnej. W marzeniach widzimy jej wyst...
Czytaj więcejKuchnia molekularna
Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie w...
Czytaj więcejWigilia - tradycja czy nowoczesność?
Karp czy łosoś? Barszcz czerwony, a może postny krem warzywny z dodatkiem ravioli? Coraz częściej eksperymentujemy podczas przygotowywania kolacji w...
Czytaj więcejKinderbal
Nadchodzi noc sylwestrowa, a zaraz po niej karnawał. Wielu z nas czeka na te dni z utęsknieniem, aby móc wybawić się po wsze czasy, najeść do s...
Czytaj więcejŻycie w stylu eko
Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...
Czytaj więcejCarving
Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...
Czytaj więcejWielkanoc dawniej
Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe z zad. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najm...
Czytaj więcejJedzenie arystokratów
Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...
Czytaj więcejWiosenny detoks
Nadchodząca wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To również czas na wiosenne porządki nie t...
Czytaj więcejGinące zawody i tradycja
Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...
Czytaj więcejKuchnia Pięciu Przemian
W czasie doskwierającego upału oraz dużej wilgotności powietrza nasze organizmy domagają się ochłody. Szukamy wszelkich możliwych rozwiązań: zimnych n...
Czytaj więcej