Amaretti
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 7)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 60 g białek
  • 180 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 20 ml likieru amaretto
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Konfitura z pomarańczy:
  • 5 pomarańczy (mogą być czerwone)
  • 8 g pektyny + 20 g cukru pudru
  • 250 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno. Dodaj do białek mąkę migdałową. Następnie dodaj cukier puder i skórkę pomarańczową. Na koniec dodaj likier i wymieszaj. Uformuj w rękach kuleczki o średnicy około 2 cm, obtocz w cukrze pudrze i wyłóż na papier do pieczenia, zachowując odstępy. W każdym ciasteczku palcem zrób zagłębienia, jak w kluskach śląskich. Piecz przez 16-17 minut w 160 stopniach C.

Na patelnię zetrzyj skórkę z pomarańczy. Pomarańcze wyfiletuj i miąższ dodaj do skórki. Z resztek wyciśnij sok. Zasyp cukrem i gotuj, aż się zredukuje. Na koniec dosyp pektynę wymieszaną z odrobiną cukru pudru. Gotuj jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu napełnij dziurki w amarettich konfiturą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA