Amaretti

Oceń przepis:
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 7)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 60 g białek
- 180 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 20 ml likieru amaretto
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Konfitura z pomarańczy:
- 5 pomarańczy (mogą być czerwone)
- 8 g pektyny + 20 g cukru pudru
- 250 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Dodaj do białek mąkę migdałową. Następnie dodaj cukier puder i skórkę pomarańczową. Na koniec dodaj likier i wymieszaj. Uformuj w rękach kuleczki o średnicy około 2 cm, obtocz w cukrze pudrze i wyłóż na papier do pieczenia, zachowując odstępy. W każdym ciasteczku palcem zrób zagłębienia, jak w kluskach śląskich. Piecz przez 16-17 minut w 160 stopniach C.
Na patelnię zetrzyj skórkę z pomarańczy. Pomarańcze wyfiletuj i miąższ dodaj do skórki. Z resztek wyciśnij sok. Zasyp cukrem i gotuj, aż się zredukuje. Na koniec dosyp pektynę wymieszaną z odrobiną cukru pudru. Gotuj jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu napełnij dziurki w amarettich konfiturą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W