Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- jagody
- czerwona porzeczka
- cynamon
- sękacz
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W