Domowy makaron tagliatelle

Domowy makaron tagliatelle
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesiane obie mąki, doprawić solą i zrobić na środku dołek. W osobnym naczyniu roztrzepać jaja, dodać oliwę wlać do dołka w mące, dolać 3-4 łyżki gorącej wody. Mikserem z końcówką w kształcie haka zarobić ciasto (lub ręcznie). Jak nie będzie się łączyć w gładkie ciasto, dolewać po troszku gorącej wody, jeśli będzie za rzadkie podsypać mąką. Jak będzie ładne, lekko błyszczące wyłożyć na stolnicę i wyrabić jeszcze chwilkę. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, 2 z nich przykryć czystą ściereczką, żeby nie obeschło. Pozostałą część bardzo cienko rozwałkowujemy, na prawie przezroczysty arkusz. Podsypujemy mąką, ale bez przesady. Arkusz należy pokroić, w moim przypadku na paski szerokości ok. 1 centymetra, można sobie sprawę ułatwić i lekko zrolować ciasto i kroić jak roladkę. Każdy z pasków rozwiesić np. na oparciu krzesła, lub na blacie na czystej ściereczce. Pozostawić tak na min. 30-40 minut (tak samo postępujemy z resztą ciasta). Po tym czasie możemy gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odsączony makaron łączymy z pesto lub ulubionym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA