Karczochy z ricottą i tapenadą
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Inne
 - Ilość osób:
 - 2
 
Przygotowanie:
Składniki:2 całe karczochy
pół łyżeczki soli
1 filiżanka ricotty
pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów
6 anchois
po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)
6 liści szałwii
oliwa
woda
Przygotowanie:
Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.
Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.
Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.
Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W