Chleb chłopski

Chleb chłopski
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 20 g oleju np. rzepakowego, słonecznikowego, ja dodałam oliwy z oliwek
  • 300 g zakwasu
  • 20 g soli (ok. 4 łyżeczek)
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto w wysokiej misce ok. 10 minut, najlepiej używając robota zaopatrzonego w hak, bo ciasto jest dość rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy czystą ściereczką na ok. 45 minut, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wylewamy ciasto na stolnicę i podsypując mąką (ja zwykłą, pszenną) formujemy jeden duży, bądź dwa mniejsze bochenki. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryty ściereczką najlepiej już na blasze, na której chleb będziemy piekli. Potrwa to znów ok. 45 minut. Do piekarnika wstawiamy na sam dół naczynie z wodą, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą (ja zawsze używam naczynia z wodą). Wstawiamy chleb, który wcześniej nacinamy, i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do czasu, aż pukany w spód wyda głuchy dźwięk. Studzimy na metalowej kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA