Półkruchy kulebiak z farszem z kapustą i grzybami

Półkruchy kulebiak z farszem z kapustą i grzybami
Oceń przepis:
172 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej tortowej typ 500
  • 150 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko
Farsz:
  • 60 g grzybów, (np. borowiki, podgrzybki)
  • 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g masła
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 mała marchewka, starta na tarce
  • 50 g pietruszki, starta na tarce
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • orzechy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać łyżeczkę soli i uformować kopiec. Dodać masło i szybko zagnieść ciasto, dodając po łyżce wody. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz:

Na patelni na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Poddusić całość, dodać  namoczone grzyby,  ugotowana kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placki o grubości około 1 mm.

Na jednym z ciast ułożyć farsz.  Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.

Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki, aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA