Paratha na wiele sposobów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 300 g mąki chapati (atta) plus dodatkowo do wałkowania
- 200-220 ml wody
- mała miska z olejem roślinnym, ghee lub roztopionym masłem do gotowania
- porządna szczypta soli
Odmiany smaków:
- Ostre – posyp kminkiem indyjskim, chili w proszku, solą i mąką, rozwałkuj i usmaż.
- Miętowe – na każdy kawałek sypnij ¾ łyżeczki suszonej mięty, sól i mąkę, rozwałkuj i smaż.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj wodę z mąką i zagnieć gładkie ciasto. Zrób z niego długi wałeczek i podziel na 10 kawałków.
Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Weź jeden kawałek ciasta i zrób z niego krążek o średnicy 15 centymetrów. Rozsmaruj po powierzchni olej lub masło, posyp solą, a potem mąką. Zacznij od dalszego brzegu ciasta i roluj w swoim kierunku. Potem dłońmi rozwałkuj roladkę, żeby zrobiła się dłuższa i cieńsza. Zawiń wałeczek spiralnie, a następnie całość przyklep i zrób z tego cienki krążek. Posyp mąką z obu stron i rozwałkuj go tak, aby miał średnicę 15-18 centymetrów.
Strzepnij nadmiar mąki i połóż krążek na gorącej patelni. Zmniejsz ogień. Smaż, aż pojawią się brązowe kropki, 10-15 sekund. Przewróć i posmaruj olejem lub masłem. Przewróć jeszcze raz i znów posmaruj olejem lub masłem. Przy użyciu łyżki lub noża możesz ponacinać powierzchnię ciasta. Potem je przewróć i ponacinaj z drugiej strony. Chleb będzie dzięki temu bardziej chrupiący. Smaż, aż zrobi się złocisty po obu stronach.
Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami i serwuj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Weź jeden kawałek ciasta i zrób z niego krążek o średnicy 15 centymetrów. Rozsmaruj po powierzchni olej lub masło, posyp solą, a potem mąką. Zacznij od dalszego brzegu ciasta i roluj w swoim kierunku. Potem dłońmi rozwałkuj roladkę, żeby zrobiła się dłuższa i cieńsza. Zawiń wałeczek spiralnie, a następnie całość przyklep i zrób z tego cienki krążek. Posyp mąką z obu stron i rozwałkuj go tak, aby miał średnicę 15-18 centymetrów.
Strzepnij nadmiar mąki i połóż krążek na gorącej patelni. Zmniejsz ogień. Smaż, aż pojawią się brązowe kropki, 10-15 sekund. Przewróć i posmaruj olejem lub masłem. Przewróć jeszcze raz i znów posmaruj olejem lub masłem. Przy użyciu łyżki lub noża możesz ponacinać powierzchnię ciasta. Potem je przewróć i ponacinaj z drugiej strony. Chleb będzie dzięki temu bardziej chrupiący. Smaż, aż zrobi się złocisty po obu stronach.
Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami i serwuj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
Kuchnia indyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W