Rustykalny bochen z samopszy na zakwasie

Rustykalny bochen z samopszy na zakwasie
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Dzień przed pieczeniem:
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki z samopszy pełnoziarnistej
Dzień pieczenia:
  • 200 g aktywnego zakwasu z samopszy
  • 500 g jasnej mąki z samopszy
  • 100 g mąki orkiszowej typ 630
  • 100 g mąki z samopszy pełnoziarnistej
  • 480 ml wody
  • 25 g soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Wieczorem w misce wymieszać łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

 

Dzień pieczenia:

Z aktywnego zakwasu odłożyć łyżkę do słoika i schować do lodówki.

Jasną i pełnoziarnistą mąkę z samopszy wymieszać ze sobą, a następnie dobrze wymieszać z wodą, nie wyrabiając. Przykryć i odstawić na 40 minut, aby zaszła autoliza.

Po tym czasie dodać zakwas i mokrą ręką ściskać ciasto, podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko ze sobą połączyć i dodać sól. Wyrobić przez chwilę ręką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Po 40 minutach mokrymi dłońmi złożyć ciasto (naciągnąć każdy bok po kolei ku górze i złożyć naciągnięte ciasto do środka). Czynność powtórzyć 3 razy w odstępach co 40 minut.

Po tym czasie dobrze obsypać blat mąką i uformować z ciasta podłużny bochen. Umieścić go w nasmarowanej masłem foremce. Wierzch posypać mąką. Odstawić na 3  godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzać piekarnik do 220º C. Wstawić foremkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec około 45 minut

Po wyjęciu odstawić na kratkę do wystudzenia.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA