Mamine pampuchy z grzybowym farszem Jagny

Mamine pampuchy z grzybowym farszem Jagny
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Pampuchy:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
  • 280 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
Farsz:
  • 300 g boczniaków
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 g shitake
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta suszonego chilli
  • olej rzepakowy
  • sól
Dodatki:
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka maku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, drożdże, mleko, olej oraz szczyptę soli wymieszaj ze sobą dokładnie. Odstaw pod przykryciem na około godzinę, w ciepłe miejsce. Ja wstawiam pod pierzynę lub do piekarnika, który nagrzewam do 50 stopni, a potem wyłączam i wstawiam ciasto do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pocięte w paski boczniaki, shitake oraz suszone grzyby, które wcześniej były namoczone we wrzątku, a następnie odsączone z wody. Grzyby smaż na małym ogniu, nie mieszając ich zbyt często.

W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem i chili. Gdy grzyby złapią brązowy kolor, dodaj przygotowany sos, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje/bułeczki. Następnie w garnku zagotuj wodę, nałóż na wierzch garnka sito wyłożone pergaminem, połóż na całość pokrywkę od garnka.

Uformowane bułeczki nadziej grzybami, następnie paruj na sicie pod przykryciem, przez około 10-12 min. Gotowe oprósz mieszanką sezamu z makiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA