Delikatnie smażony makaron ryżowy w stylu orientalnym z brokułami, kurczakiem, jajkiem i sosem ostrygowym

Delikatnie smażony makaron ryżowy w stylu orientalnym z brokułami, kurczakiem, jajkiem i sosem ostrygowym
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ryżowy ugotować w wodzie na półtwardo, a następnie zalać go zimną wodą i odstawić na bok.

Przygotować kolejno jarzyny i dodatki:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć i sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły wyczyścić, wyciąć małe różyczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Groszek cukrowy umyć i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowy. Szparagi obrać, przekroić na pół i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe.
Marchew i selera pokroić w cienkie paseczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Czosnek obrać i drobno pokroić. Wykonywać następujące czynności cały czas mocno podgrzewając wok, i mieszając.
Na rozgrzany wok dać oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzać, następnie dodać jajko, i dokładnie je roztrzepać. Do smażonego jajka dodać czosnek, podsmażyć i dodać łyżeczkę miodu. Dodać kilka kropli oleju sezamowego i makaron ryżowy, a następnie całość podsmażyć przez około 2 minuty. Do makaronu dodać wszystkie jarzyny, pędy bambusa, kiełki, kurczaka, a następnie całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość podsmażać przez około 5 minut. Gotową potrawę podawać udekorowaną kiełkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA