Pierś kacza z glazurowaną marchewką – Edyta Kądziela
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 pierś kacza
- 2 średnie marchewki
- łyżka imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słodu buraczanego lub melasy
- 150 ml sosu sojowego
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowując pierś nacinam ją od strony skóry co kilka milimetrów, uważając, żeby nie naciąć mięsa, solę, pieprzę i zanurzam ją w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, słodu buraczanego lub melasy, startego imbiru, czosnku i posiekanego chili. Odstawiam kaczkę i w tym czasie obieram marchewki i tnę w plastry pod kątem na ok. 2 cm grubości. Wstawiam wodę, doprowadzam do wrzenia i wrzucam marchewki na kilka minut do wrzątku. Odcedzam i przelewam zimną wodą. W rondlu rozgrzewam masło, dodaję imbir i słód buraczany, wrzucam marchewkę, gotuję kilka minut i odstawiam z ognia pod przykryciem, żeby trzymała temperaturę. W trakcie przygotowywania marchewki kładę pierś od strony skóry na rozgrzaną, suchą patelnię, czekam, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie złocista, na chwilę odwracam na drugą stronę, by białko się ścięło. Kaczkę zdejmuję z patelni, wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C - piekę 20 minut. Wyjmuję pierś z piekarnika, daję jej ostygnąć, później kroję na plastry i podaję z glazurowaną marchewką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W