Plejskavica

Plejskavica
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • pół cebuli drobno posiekanej
  • pieprz do smaku
  • 1 chleb typu pita
  • kilka listków świeżej kolendry
  • szczypta suszonej słodkiej papryki
Sałatka:
  • 2 pomidory
  • 1 łodyga dymki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Burgery: nasiona kolendry i kuminu upraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza i ucieraj na pył. Dodaj cynamon i sól, wymieszaj.
Mieszankę przypraw dodaj do miski z mielonym mięsem, dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj całość.
Zwilż dłonie wodą, łatwiej będzie Ci uformować burgery. Uformuj 4 małe burgery. Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i ułóż burgery. Smaż je 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnij burgery z patelni i odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię włóż pitę. Podgrzewaj ją z obu stron w sokach po burgerach.
Przełóż pitę na talerz i pokrój ją na 4 równe części. Wbij bambusowe patyczki w każdego burgera. Przed podaniem posyp danie szczyptą słodkiej papryki i udekoruj listkami kolendry. Danie serwuj z sałatką z pomidorów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA