Empanadas z tuńczykiem i bananem
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
 
Składniki:
- 2 szklanki mąki + do podsypania
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka soli
 - ¼ szklanki zimnego masła
 - ½ szklanki zimnej wody
 - 1 jajo
 - 1 łyżka wody lub mleka
 
Farsz:
- 1 puszka tuńczyka
 - 1 banan
 - 1 mała chili
 - ¼ zielonej papryki
 - 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
 - 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
 - sól
 - pieprz
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia, i mieszamy. 
Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
					Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania na karnawał i imprezę
Dania z ryb
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W