Empanadas z tuńczykiem i bananem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 szklanki mąki + do podsypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki zimnego masła
- ½ szklanki zimnej wody
- 1 jajo
- 1 łyżka wody lub mleka
Farsz:
- 1 puszka tuńczyka
- 1 banan
- 1 mała chili
- ¼ zielonej papryki
- 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia, i mieszamy.
Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W