Lubina en salsa de pimiento rojo

Lubina en salsa de pimiento rojo
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 duży labraks (okoń morski)
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Salsa:
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Do podania:
  • ziemniaki podsmażane lub z wody w plastrach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy i filetujemy. Skórę zostawiamy, pozbywamy się ości. Przyprawiamy filety solą i pieprzem od strony bez skóry.

Przygotowujemy salsę. Cebule i paprykę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy w szerokim rondlu i wrzucamy do niej cebulę, smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy paprykę. Przesmażamy dotąd, aż papryka będzie zupełnie miękka, co jakiś czas całość mieszamy. Przekładamy wszystko do wysokiego dzbanka i miksujemy na pastę.

Na dużej patelni rozgrzewamy ½ szklanki oliwy, na jeszcze chłodną wrzucamy 2 ząbki czosnku w łupinach i jak się tłuszcz podgrzeje przekładamy na niego filety skórą do góry.  Smażymy, aż się lekko zarumienią, ale niezbyt długo, żeby nie wysuszyć ryby. Następnie obracamy i dosmażamy do zrumieniania skórki i do czasu, aż zetnie się w środku.

Na talerz wylewamy porcję salsy, układamy na niej filet. Serwujemy gorące, najlepiej w ziemniakami z wody pokrojonymi w grubsze plastry lub podsmażonymi na oliwie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA