Patatas bravas

Patatas bravas
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (zmiksowanych na pastę)
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
  • ok. 1 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • kilka łyżek wody
  • ocet winny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy ok. ¼ szklanki oliwy i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w plastry, obie papryki i podsmażamy, aż przyprawy dobrze połączą się z cebulą, ale niezbyt długo, by nie przypalić papryki.

Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, cukrem i octem. Gotujemy często mieszając przez kolejne 5-7 minut. Następnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. W razie potrzeby doprawiamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ok. 2-2,5 cm kawałki. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oliwy w rondlu, ziemniaki dokładnie osuszamy i przekładamy do gorącego oleju. Smażymy ok. 7-8 minut ,aż lekko zmiękną, ogień pod garnkiem nie powinien być zbyt duży. Odsączamy ziemniaki na papierze do pieczenia, płomień pod olejem zwiększamy i ponownie wkładamy do rondla ziemniaki i tym razem dosmażamy je na złoty kolor. Odcedzamy na ręczniku papierowym, doprawiamy solą i serwujemy z sosem paprykowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA