Karmelizowana brukselka

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 kg brukselki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól i czarny pieprz
- 4 łyżki orzechów laskowych
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 gałązki tymianku
opcjonalnie do polania: kilka kropli syropu klonowego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brukselki przekroić na połówki i położyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Połówkę pomarańczę otrzeć i wycisnąć sok. W małej miseczce wymieszać olej, sok z pomarańczy, skórkę, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć brukselkę.
Kiedy każda połówka będzie dokładnie nasmarowana, wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec jeszcze 5 – 10 minut.
W tym czasie podprażyć orzechy laskowe, posiekać. Posiekać też tymianek.
Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami oraz świeżą pietruszką i podawać razem z ulubioną kaszą lub na zimno jako sałatkę. Świetnie smakuje następnego dnia jako drugie śniadanie w pracy.
Połówkę pomarańczę otrzeć i wycisnąć sok. W małej miseczce wymieszać olej, sok z pomarańczy, skórkę, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć brukselkę.
Kiedy każda połówka będzie dokładnie nasmarowana, wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec jeszcze 5 – 10 minut.
W tym czasie podprażyć orzechy laskowe, posiekać. Posiekać też tymianek.
Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami oraz świeżą pietruszką i podawać razem z ulubioną kaszą lub na zimno jako sałatkę. Świetnie smakuje następnego dnia jako drugie śniadanie w pracy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W