Smażony jesiotr w palonym maśle i w sosie chrzanowym

Smażony jesiotr w palonym maśle
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Panierka do ryby:
  • Sos chrzanowy z morelami:
  • 500 g moreli
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól
  • 2-3 łyżki stołowe ocet winny malinowego
  • 4 łyżki ostrego chrzanu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztarda w proszku
  • 60 ml szklanki słodkiej śmietanki
  • 60 ml szklanki białego wytrawnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwice z jesiotra opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść pół kostki masła, dodaj ząbki czosnku i świeży tymianek. Rybę obsmaż na maśle z obu stron. Zmiksuj świeże zioła z bułką tartą.
W tak przygotowanej panierce obtocz obsmażane kawałki ryby i przełóż je na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 140 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj kawałki moreli. Podsmaż. Dolej miodu. Posól i dolej ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
Morele gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje, a morele się rozpadną. Na końcu dodaj chrzan, śmietankę, wino i musztardę w proszku. Sos przetrzyj przez sitko, tak by sos był aksamitnie gładki.
Na talerz nałóż porcję sosu i ryby. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA