Ryba z jabłkami i brusznicą

Ryba z jabłkami i brusznicą
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g niewielkich ziemniaków, ze skórką
  • 2 golce w całości lub 800 g filetów plus wątróbka z ryby
  • 4 łyżki masła
  • 1 mały por, porwany na spore kawałki
  • 2 jabłka, pokrojone na duże kawałki
  • 10 pączków brzozy (opcjonalnie)
  • 100 ml świeżych lub mrożonych borówek brusznic
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie przez 15-18 minut.
Usmażyć rybę na 3 łyżkach masła, cały czas polewając gorącym masłem. Posolić do smaku.

Ziemniaki odcedzić, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na łyżce masła wraz z porem i jabłkami (w tym momencie można dodać pączki brzozy). Wsypać szczyptę soli, dodać borówki.
Podawać rybę na sałatce na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA