Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:



Irlandzkie puree (champ)
sól morska
6 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
garść mrożonego groszku
4 dymki, posiekane
łyżka masła
50 ml mleka
świeżo mielony pieprz
150 g cheddara w niewielkich kawałkach

Sos pomidorowy:
2 czerwone cebule, obrane i grubo posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
4 małe marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki
2 puszki krojonych pomidorów w puszce
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka tabasco
¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
2 liście laurowe
175 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml bulionu warzywnego
dwie gałązki rozmarynu
trochę octu balsamicznego
garstka liści natki pietruszki o płaskich liściach
sól morska i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
250 g chudej mielonej wołowiny
1 puszka soczewicy

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler naciowy i podsmażaj na niewielkim ogniu przez 5-10 min mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory w puszce, sos Worcestershire, tabasco, wędzoną paprykę, liście laurowe, czerwone wino, bulion warzywny, rozmaryn, ocet balsamiczny i część posiekanej natki. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj sos na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Podsmaż wołowinę na mocno rozgrzanej patelni aż się mocno zrumieni. Dodaj do wołowiny połowę sosu pomidorowego i wymieszaj. Do pozostałego sosu dodaj odsączoną soczewicę i wymieszaj. Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków, podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego masło i natkę, wlej ciepłe mleko do garnka z ziemniakami i ugnieć na puree. Dodaj groszek, ugniataj jeszcze przez chwilę, żeby część groszku się rozpadła, a część pozostała w całości. Nałóż sos z wołowiną i sos z soczewicą do oddzielnych żaroodpornych naczyń do zapiekania. Na wierzch nałóż porcje puree i powtykaj w nie kawałki sera. Ustaw naczynia na blasze i wstaw do piekarnika na 25-30 min.

© Sophie Dahl

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA