Słodka zapiekanka z bakaliami i gorzką czekoladą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- pół chleba, chałki lub mieszanka pieczywa
- 80 g masła
- 350 ml śmietanki 30% lub 36%
- ziarna z 1 laski wanilii
- 3 - 4 łyżki miodu naturalnego
- 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 3 garście mieszanki bakaliowo-orzechowej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chleb pokrój na cienkie kromki, a te jeszcze na pół. Posmaruj każdą kromkę masłem.
Śmietankę wymieszaj z jajkiem, miodem i wanilią. Do wysmarowanej masłem formy włóż kromki chleba, układając je w zakładce jedną na drugą. Zalej wszystko mieszanką ze śmietanki.
Po 5 minutach posyp chleb mieszanką bakaliowo-orzechową oraz brązowym cukrem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 min.
Wyciągnij z piekarnika i łopatką nakładaj na talerz, a na koniec dodaj odrobinę startej gorzkiej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W