Słodka zapiekanka z bakaliami i gorzką czekoladą

Słodka zapiekanka z bakaliami i gorzką czekoladą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • pół chleba, chałki lub mieszanka pieczywa
  • 80 g masła
  • 350 ml śmietanki 30% lub 36%
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 łyżki miodu naturalnego
  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 3 garście mieszanki bakaliowo-orzechowej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Chleb pokrój na cienkie kromki, a te jeszcze na pół. Posmaruj każdą kromkę masłem.

Śmietankę wymieszaj z jajkiem, miodem i wanilią. Do wysmarowanej masłem formy włóż kromki chleba, układając je w zakładce jedną na drugą. Zalej wszystko mieszanką ze śmietanki.

Po 5 minutach posyp chleb mieszanką bakaliowo-orzechową oraz brązowym cukrem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 min.

Wyciągnij z piekarnika i łopatką nakładaj na talerz, a na koniec dodaj odrobinę startej gorzkiej czekolady.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA