Chipsy z obierków z ziemniaków i batatów z ketchupem z przejrzałych bananów

Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- obierki warzyw, dobrze oczyszczone
- oliwa
- drobno posiekana mała cebula
- drobno posiekany ząbek czosnku
- kilka krążków marynowanego jalapeno, drobno posiekanego
- łyżeczka imbiru, startego razem ze skórką
- ½ łyżeczki kurkumy
- łyżeczka musztardy dijon
- przejrzały banan
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka sosu sojowego
- sól himalajska
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Obierki nasmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz obierki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez ok. 10-15 min.
Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę i czosnek, dodaj jalapeno, kurkumę, musztardę i podsmaż jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
Do powyższej mieszanki dodaj banan pokrojony w mniejsze kawałki, ocet oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (dodaj odrobinę wody, jeśli masa jest za gęsta).
Zblenduj całość, dodaj sól, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj obierkowe chipsy z bananowym ketchupem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W