Marchewkowy gravlax

Marchewkowy gravlax
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 duże marchewki / 500 g
  • olej
  • 1 łyżeczka wędzonej soli
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki octu winnego lub ryżowego
pęczek koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchew zobierkować przy pomocy obieraczki, przełożyć do dużej formy i delikatnie skropić olejem. Piec przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przygotować składniki marynaty. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać pozostałe składniki i odstawić.
Upieczoną marchew przełożyć do plastikowego pudełka, wlać marynatę i delikatnie, ale dokładnie natrzeć. Odłożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
Po tym czasie podawać jak gravlaxa, czyli na półmisku z koprem i cytryną, w bajglu z hummusem, lub na pumperniklu z sosem musztardowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA