Tarta z cukinii ze szczypiorkiem na kruchym cieście

Tarta z cukinii ze szczypiorkiem zobacz Tarta z cukinii ze szczypiorkiem 2018-06-19 13:01:10
Tarta z cukinii ze szczypiorkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna
Czas przygotowania:
12 minut

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • spora cukinia utarta na grubej tarce
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 jaja
  • szklanka kremówki
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło posiekaj z mąką i solą. Szybko zagnieć, a jeśli się nie łączy, dolej trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i obciąż ziarnami fasoli wysypanymi na pergaminie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i zalej masą przygotowaną według przepisu poniżej.
Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i przyprawami. Dodaj startą cukinię, szczypior i pieprz. Wylej masę na ciasto, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni, to jest około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Azeta 12 lat temu

Witam,
Właśnie jem tartę przygotowaną własnoręcznie według ww przepisu. Co do ciasta dałabym więcej mąki, ale tylko dlatego, że moja forma do tart jest moze większa, do samego nadzienia dodałabym sera feta, może nie byłaby taka mdła. Popijam kefir.

darepek 12 lat temu

może buć ciekawy młody kucharz

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA