Tarta z cukinii ze szczypiorkiem na kruchym cieście

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
- Czas przygotowania:
- 12 minut
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- spora cukinia utarta na grubej tarce
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 jaja
- szklanka kremówki
- pieprz
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło posiekaj z mąką i solą. Szybko zagnieć, a jeśli się nie łączy, dolej trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i obciąż ziarnami fasoli wysypanymi na pergaminie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i zalej masą przygotowaną według przepisu poniżej.
Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i przyprawami. Dodaj startą cukinię, szczypior i pieprz. Wylej masę na ciasto, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni, to jest około 15 minut.
Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i przyprawami. Dodaj startą cukinię, szczypior i pieprz. Wylej masę na ciasto, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni, to jest około 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
darepek 12 lat temu
może buć ciekawy młody kucharz
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Azeta 12 lat temu
Witam,
Właśnie jem tartę przygotowaną własnoręcznie według ww przepisu. Co do ciasta dałabym więcej mąki, ale tylko dlatego, że moja forma do tart jest moze większa, do samego nadzienia dodałabym sera feta, może nie byłaby taka mdła. Popijam kefir.