Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 jaj
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 100 g maki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka pasty z wanilii
- skórka z ½ cytryny
Wierzch śliwkowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 400 g śliwek kalifornijskich
- ok. 300 ml rumu lub brandy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rum mieszamy z ½ szklanki wrzątku i zalewamy nim pokrojone w paski śliwki. Odstawiamy, aż całość dobrze wystygnie i owoce zmiękną.
Całe jaja, powinny być w temperaturze pokojowej, ubijamy na puch, jak pojaśnieją i zwiększą swoją objętość dosypujemy partiami cukier nie przerywając ubijania.
Następnie w osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy. Na początek można część delikatnie zmiksować. Wylewamy ciasto na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25 x 35 cm i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie robimy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem, pastą z wanilii i skórką z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno i po trochu dodajemy do utartego serka, mieszamy całość na początku lekko ubijając mikserem, a później łącząc szpatułką.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Na wystudzony biszkopt nakładamy krem, na nim układamy dobrze odsączone śliwki i całość zalewamy przestudzoną czekoladą z masłem.
Całość wstawiamy do lodówki, aby krem stężał, a czekolada ładnie zastygła. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Całe jaja, powinny być w temperaturze pokojowej, ubijamy na puch, jak pojaśnieją i zwiększą swoją objętość dosypujemy partiami cukier nie przerywając ubijania.
Następnie w osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy. Na początek można część delikatnie zmiksować. Wylewamy ciasto na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25 x 35 cm i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie robimy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem, pastą z wanilii i skórką z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno i po trochu dodajemy do utartego serka, mieszamy całość na początku lekko ubijając mikserem, a później łącząc szpatułką.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Na wystudzony biszkopt nakładamy krem, na nim układamy dobrze odsączone śliwki i całość zalewamy przestudzoną czekoladą z masłem.
Całość wstawiamy do lodówki, aby krem stężał, a czekolada ładnie zastygła. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W