Babka drożdżowa z żurawiną

Babka drożdżowa z żurawiną
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 - 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 8 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 150 g żurawiny
  • skórka z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i dodać odrobinę maki, wymieszać do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto oprószyć mąką przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę nakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA