Pomarańczowe babeczki wielkanocne z białym lukrem

Pomarańczowe babeczki wielkanocne z białym lukrem
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 190 g masła + do natłuszczenia foremki
  • 190 g drobnego cukru
  • 190 g mielonych orzechów laskowych
  • 4 jaja
  • 45 g mąki + do obsypania formy
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka starta z połówki pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej
Lukier :
  • 40 ml mleka
  • ok. 180 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • małe, kolorowe jajeczka cukrowe lub czekoladowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Formę na babeczki smarujemy masłem i oprószamy mąką, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Miękkie masło ucieramy razem ze skórką z pomarańczy, cukrem i solą na puch.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy razem. Następnie do jasnego masła na zmianę dodajemy jedno jajo i porcję zmielonych orzechów. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy sok z pomarańczy i wodę pomarańczową.

Rozkładamy ciasto w równych porcjach do formy i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut (jeśli mamy foremki z kominkami czas pieczenia będzie krótszy).

Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki upiekły się w środku.
Wyciągamy z pieca, studzimy przez ok. 10 minut, a następnie odwracamy formę do góry nogami i delikatnie „wystukujemy” każdą babeczkę np. na deskę do krojenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie ucieramy lukier np. malakserem. Babeczki polewamy lukrem i dekorujemy jajeczkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA