Gęś z jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- gęś o wadze ok. 3,5 kg
- 3-4 jabłka
- ½ szklanki rodzynek
- sól
- pieprz
- majeranek
- 6-7 szalotek
- 2-3 ząbki czosnku
- skórka z pomarańczy
- 2 pomarańcze
- gałązki świeżego majeranku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gęś myjemy i zalewamy wodą na noc, na następny dzień wycinamy sadło, osuszamy ptaka i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomarańcze kroimy w plastry i wkładamy część do środka gęsi, a pozostałą część kładziemy na niej, okrywamy folią i odstawiamy na noc.
Na kolejny dzień sadło kroimy w drobną kostkę i razem z 2 łyżkami wody wytapiamy na niedużym gazie, aż powstanie nam smalec.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy, dodajemy gałązki świeżego majeranku, szalotki przekrojone na ćwiartki, niemoczone rodzynki i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Przygotowanymi owocami faszerujemy gęś, zamykając ją wykałaczkami lub zszywając. Układamy na głębokiej blasze piersiami do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i polewamy gęsim smalcem. Pieczemy ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając smalcem lub tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia, i ze dwa, trzy razy obracamy gęś w trakcie pieczenia.
Pomarańcze kroimy w plastry i wkładamy część do środka gęsi, a pozostałą część kładziemy na niej, okrywamy folią i odstawiamy na noc.
Na kolejny dzień sadło kroimy w drobną kostkę i razem z 2 łyżkami wody wytapiamy na niedużym gazie, aż powstanie nam smalec.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy, dodajemy gałązki świeżego majeranku, szalotki przekrojone na ćwiartki, niemoczone rodzynki i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Przygotowanymi owocami faszerujemy gęś, zamykając ją wykałaczkami lub zszywając. Układamy na głębokiej blasze piersiami do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i polewamy gęsim smalcem. Pieczemy ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając smalcem lub tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia, i ze dwa, trzy razy obracamy gęś w trakcie pieczenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W