Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka rodzynek
- ½ łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 450 g wątróbek z kurczaka
- oczyszczonych z błonek i pokrojonych na kawałki
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- posiekanej
- pęczek koperku
- posiekanego
- 340 g długoziarnistego ryżu
- 850 ml bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni stopić masło, dodać czosnek i cebulę, smażyć przez kilka minut. Włożyć orzeszki piniowe i rodzynki, smażyć przez 2 minuty. Dodać ziele angielskie, bazylię, włożyć wątróbki i smażyć, aż się podrumienią. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i koperek. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Na tłuszcz, pozostały ze smażenia wątróbki wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez kilka minut. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy ryż spije cały płyn. Dodać wątróbkę i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut. Przegarnąć widelcem, podawać udekorowane szafranem i natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W