Placki z cukinii

Placki z cukinii
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 duża cebula
  • sól
  • olej lub oliwa
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ pęczka koperku
Opcjonalnie:
  • czarnuszka, płatki chili, nać pietruszki, szczypiorek, kumin
Do podania:
  • gęsty jogurt, gałązki koperku, płatki chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, ugniatamy dłońmi tak, by puściły sok. Nadmiar płynu odciskamy na sicie. Cebulę również ścieramy na tarce, na oczkach tej samej wielkości.

Do warzyw wbijamy jaja, dodajemy pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy do połączenia składników. Dodajemy z grubsza poszatkowany koperek i ewentualnie ulubione przyprawy.

Rozgrzewamy w szerokim rondlu sporą ilość oliwy lub oleju, tak by placki swobodnie w nim pływały. Na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy porcje masy, ok. 2 łyżek masy na jeden placek. Smażymy, aż ładnie się zrumieni z dwóch stron.

Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ajranem lub jogurtem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA