Placki ziemniaczane z pastą z makreli
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Pasta z makreli:
- pół wędzonej makreli
- 1 kiszony ogórek
- pół cebuli
- 100 g kremowego serka
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- pęczek szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj. Zetrzyj 2/3 z nich na tarce o drobnych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj cebulę.
Pozostałą część ziemniaków i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i całość umieść na 15 minut na sicie. Odciśnij i umieść w misce.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, płatki owsiane i jajko. Wymieszaj, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż placki, aż będą złocisto-brązowe.
Przygotuj pastę. Makrelę obierz z ości i skóry. Rozdrobnij na drobne kawałki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórka i cebulę. Wymieszaj z serkiem, chrzanem, jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone placki podawaj z pastą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W