Placki gratin z ziemniaków

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- Mała Improwizacja (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Składniki:
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz
- ok. 70 g masła Lurpak Klasyczne
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- starty parmezan ok. ½ szkl.
- suszony tymianek (najlepiej mielony)
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry, masło rozpuścić.
Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie. Smarować delikatnie rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Nakładać kolejną warstwę ziemniaków, posmarować rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, posmarować masłem i posypać solą. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie. Smarować delikatnie rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Nakładać kolejną warstwę ziemniaków, posmarować rozpuszczonym masłem, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i posypać parmezanem.
Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków, posmarować masłem i posypać solą. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W