Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie nie zawierają mięsa, pojawiają się w nich jednak produkty odzwierzęce, takie jak jaja, mleko i jego przetwory. Bazą potraw wegetariańskich są jednak warzywa, owoce, produkty zbożowe i orzechy.
Sałatka owocowa
Najprostszy przepis na sałatkę owocową obejmuje umycie i pokrojenie ulubionych owoców. Sałatkę można podawać z jogurtem lub ? w formie deseru ? z bitą śmietaną. Będzie pyszna także z sosem przyrządzonym z białego wina i soku z cytryny, posłodzonego miodem. Smaczna i nieco egotyczna propozycja na sałatkę owocową to połączenie kaki, mandarynek, kiwi, bananów, melona i pomarańczy. Kolejne pyszne zestawienie obejmuje brzoskwinie, jabłka, kiwi, truskawki oraz winogrona. Nieoczywisty smak sałatki zapewni mak dodany do sosu z soku z limonki, miodu i skórki z cytryny. Sos doskonale pasuje do ananasów, pomarańczy, winogron, kiwi oraz truskawek.
Sałatka warzywna
Najpopularniejsza sałatka z warzyw to tradycyjna sałatka jarzynowa. Dodaje się do niej ugotowaną marchewkę, pietruszkę, selera, czasem ziemniaki, a także jajko, ogórki kiszone i konserwowe kukurydzę lub groszek. Kolejny pomysł na przystawkę lub dodatek do obiadu to sałatka warzywna z burakami. Sałatki wiosenne to te przygotowane ze świeżych warzyw, np. rzodkiewki, ogórka i kiełków. Inne smaczne połączenie to papryka, cebula, bób i sos sojowy. Sałatka przypominająca grecką to ta powstała ze świeżych ogórków, sałaty, cebuli, papryki oraz czosnku i oliwy z oliwek. Można do niej dodać także ser feta i oliwki.
Omlet
Omlet jest potrawą idealną na śniadanie lub przekąskę. Można go przygotować zarówno na słodko, jak i w formie wytrawnej. Aby zrobić omlet, należy rozbić jaja i połączyć je z solą i mlekiem. Następnie masę jajeczną trzeba wlać na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy jajka przestają być płynne, omlet jest gotowy.
Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy i pistacji to jeden z ciekawych pomysłów na obiad wegetariański. Zupę dekoruje się drobno posiekanymi pistacjami. Inna, popularna zupa wegetariańska to krem z soczewicy i grochu.
Pesto
Pesto to włoski sos, który przyrządza się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i czosnku. Pesto można zrobić także z natki pietruszki, marchewki, rukoli lub z suszonych pomidorów (tzw. pesto rosso).
Pilaw
Pilaw tradycyjnie przygotowuje się z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa. Wegetariańska wersja tej potrawy obejmuje np. ryż, ziemniaki, fasolkę szparagową, śliwki węgierki, doprawione sosem sojowym, curry i pieprzem. Pilaw dla jaroszy można też przyrządzić z kalafiora, cebuli, marchewki i czosnku z wędzoną papryką, lubczykiem, chili i solą.
Kasza pęczak
Kasza pęczak jest idealną bazą do wegetariańskich dań obiadowych. Ten rodzaj kaszy można podsmażyć z pomidorami i szpinakiem i dodać do niego ser feta. Pęczak wyśmienicie smakuje z pieczoną dynią, orzechami włoskimi i szpinakiem.
Warzywa w tempurze
Warzywa w tempurze to warzywa smażone w cienkim cieście na głębokim oleju. Aby przygotować tempurę należy wymieszać mąkę, sól i bardzo zimną wodę. Z tych składników trzeba ubić ciasto, np. trzepaczką lub mikserem. Jego konsystencja ma przypominać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe.
Warzywa faszerowane
Warzywa faszerowane to pomysł na pyszny i lekkostrawny obiad. Do papryki można dodać nadzienie z kaszy kuskus, sera feta i cukinii, doprawiony oregano, solą oraz pieprzem. Farsz z pomidorów i dyni, natką pietruszki, czosnkiem i curry idealnie będzie komponował się z bakłażanem. Pomidory można natomiast nadziać mozzarellą z oliwkami, oregano, bazylią i pieprzem.