Tumbet
Oceń przepis:
190 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 spora cukinia
  • 2 czerwone papryki, podłużne
  • ok. 500 g pomidorów z puszki (zmiksowanych)
  • sól
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany, ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry grubości ok. 6-7 mm. W szerokim rondlu z wysokim rantem rozgrzewamy sporą porcję oliwy, by wrzucane do niej warzywa mogły swobodnie pływać. Smażymy ziemniaki, aż będą miękkie, ale niekoniecznie rumiane. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.

Na tej samej oliwie smażymy cukinię na rumiano, a później bakłażany i osobno paprykę. Przed nałożeniem kolejnej porcji warzyw można uzupełnić oliwę.

Dno naczynia do zapiekania smarujemy 2 łyżkami zmiksowanych pomidorów. Układamy warstwę z ziemniaków i doprawiamy solą, następnie układamy bakłażan, znów lekko doprawiamy, cukinię i paprykę. Całość oblewamy pozostałą pulpą z pomidorów i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 minut, aż całość ładnie się zapiecze. Podajemy na ciepło lub zimno, jako osobne danie lub dodatek do dań.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA