Zamburinas a la plancha

Zamburinas a la plancha
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 10 przegrzebków z muszlami
  • ½ szklanki oliwy + kilka łyżek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nać pietruszki szatkujemy, w moździerzu ucieramy pokrojony drobniej czosnek wraz z dużą szczyptą soli morskiej, nie musi być utarty na gładką pastę. Dodajemy natkę, ucieramy chwilę, dolewamy stopniowo oliwą i łączymy całość.

Rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią oliwę (3-4 łyżki) i dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy przegrzebki muszlą do góry, rumienimy przez 2 minuty. Następnie odwracamy (muszla powinna znaleźć się na dole) i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nalewamy do każdej muszli ok. 1 łyżki sosu z pietruszki i czosnku. Dosmażamy ok. 3-4 minut i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA