Albondigas en salsa espanola

Albondigas en salsa espanola
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • ok. ¼ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1-2 kromki jasnego pieczywa bez skórki
  • nać pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ew. bułka tarta
Salsa:
  • 3 kromki jasnego pieczywa bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 goździki
  • 100 ml białego wina
  • ok. 500 ml mięsnego bulionu
Do podania:
  • ziemniaki lub ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kromki pieczywa zalewamy mlekiem, mielone mięso przekładamy do większej miski.

Pietruszkę i czosnek kroimy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja. Dodajemy pieczywo i mleko. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszamy ze sobą składniki i jeśli masa jest zbyt rzadka podsypujemy bułką tartą.

W szerokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej formowane w dłoniach kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Jak będą rumiane z każdej strony, wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Czas na przygotowanie salsy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Kromki pieczywa obsmażamy na złoto na tłuszczu po smażeniu pulpecików, ściągamy je z rondla, a w to miejsce wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do czasu aż się zeszkli, w tym czasie ścieramy pomidory na tarce lub miksujemy w malakserze. Pulpę dolewamy do cebuli. Odparowujemy i dolewamy wino.

Grzanki zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy, paprykę, kminek i goździki. Miksujemy całość blenderem i dolewamy do rondla z pomidorami. Przekładamy do sosu usmażone pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut. Serwujemy z ryżem, ziemniakami, frytkami albo kaszą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA