Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Oceń przepis:
335 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml śmietany 18%
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ozór wołowy myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, wycinamy ślinianki i nacieramy solą. Wkładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane warzywa w całości, cebulę z nabitym goździkiem, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyciągamy, wkładamy na moment do zimnej wody i ściągamy skórę. Wywar przecedzamy i wkładamy do niego pokrojony w plastry ozór. Trzymamy w cieple. W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy masło i jak się rozpuści dosypujemy mąkę ciągle mieszając. Jak zasmażka przestanie pachnieć mąką dodajemy chrzan i mieszamy dalej. Dolewamy ok. 150 ml wywaru z ozora, rozprowadzamy dokładnie, żeby nie było grudek. Śmietankę delikatnie hartujemy bulionem z ozora i wlewamy do sosu, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ozorki wyciągamy z bulionu, układamy na talerzu i polewamy sosem. Całość dekorujemy listkami świeżego koperku, podajemy z ziemniakami z wody

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA