Polędwiczki z sarny z kurkami

Polędwiczki z sarny z kurkami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 1)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700 g polędwiczek z sarny
  • 300 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 2 dymki, pokrojone na kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g szpiczastej białej kapusty
  • sól do smaku
Do przybrania:
  • 150 ml borówek
  • kwiaty i listki rukwieli nadmorskiej
  • nasiona czosnku niedźwiedziego
  • listki lebiody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 120º C. Mięso usmażyć na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni – powinno być średnio krwiste. Posolić. Zdjąć z patelni, odłożyć, by odpoczęło przed podaniem.

Kurki oczyścić i smażyć na reszcie masła przez mniej więcej 4 minuty. Dodać pokrojone dymki, wlać wino i śmietankę. Liście kapusty porwać na spore kawałki
i dołożyć do kurek. Podgrzewać, aż śmietanka z lekka zgęstnieje.

Pokroić mięso i podawać z kapustą oraz kurkami w sosie. Udekorować borówkami, nasionami czosnku niedźwiedziego, listkami lebiody oraz kwiatami i listkami rukwieli nadmorskiej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA