Smażone gałki z mamałygi z bryndzą
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 400 g mamałygi (kaszki kukurydzianej)
- 1,5 l mleka z wodą (proporcji 1-1)
- 2 łyżki masła
- 5 dag sera bursztyn
- 5 dag bundzu
- sól
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- wędzona słonina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować mleko z wodą lekko osoliwszy, dodać kaszkę i gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 min., delikatnie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i starte sery, wyrobić na jednolitą masę, formować z niej pulpeciki, panierować w bułce tartej, smażyć z obu stron w oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i skwarkami z wędzonej słoniny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W