Burgery z łosia z plackami ziemniaczanymi

Burgery z łosia z plackami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 12)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa łosia
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżka ostrej musztardy ziarnistej
  • 2 cebule żółte
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka cukru
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • 400 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 200 ml gęstej śmietany – do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać mielone mięso, kremówkę, natkę, tymianek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Uformować burgery, piec na grillu do momentu, gdy będą średnio wysmażone.

Cebulę pokroić na 2-cm plastry, opiec na grillu, umieścić w misce i jeszcze gorące wymieszać z octem, olejem, cukrem i estragonem, posolić do smaku.
Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę. Uformować placki i smażyć na złoto na dużej ilości masła. Posolić do smaku.
Podawać burgery na plackach, z cebulą i śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA