Półmisek owoców morza

Półmisek owoców morza
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, porządnie posolić. Czubek ostrego noża wbić w głowy homarów, przekroić. Włożyć homary do wrzącej wody, gotować przez 5-6 minut. Zdjęć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia (homary zostawić w garnku do momentu podania). Przed podaniem przekroić homary na pół, rozłamać szczypce.

Omułki oczyścić, odrzucając egzemplarze o uszkodzonych muszlach i te, które pomimo opukiwania się nie pozamykały.

Pokroić drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć w rondlu na oliwie przez 30 sekund. Włożyć omułki, wsypać tymianek, wlać sok z cytryny i białe wino. Przykryć i zostawić na dużym ogniu przez 5-6 minut. W tym czasie kilka razy wymieszać, potrząsając rondlem. Odrzucić omułki, które pozostały zamknięte. Podawać posypane natką pietruszki.

Ostrygi otworzyć ostrożnie, podważając nożem, tak, by nie uszkodzić muszli. Skropić sokiem, wyciśniętym z owoców rokitnika, podawać od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA