Kremowa polenta z langustynkami podana z sałatką z arbuza

Kremowa polenta z langustynkami podana z sałatką z arbuza
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 1 szklanka polenty
  • 3 szklanki wina lub bulionu
  • ½ szklanki owczego sera typu pecorino
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ małego kopru włoskiego
  • ¼ czerwonej papryki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
4 langustynki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
Sałatka:
  • 10 kostek z arbuza 2x2 cm
  • 1 czerwona cebula pokrojona w ósemki
  • ½ plastra twardego sera typu feta
  • 2 łyżki octu winnego
  • świeżo mielony pieprz
  • garść roszponki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od sałatki. Kostki arbuza wrzuć do miski i dodaj pokruszoną fetę oraz cebulę. Dolej ocet, dorzuć roszponkę i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok, a przed samym podaniem wymieszaj.

Czosnek zgnieć i drobno posiekaj. Paprykę i koper pokrój w małą kostkę. Warzywa przesmaż na oliwie i dodaj kaszkę. Chwilę smaż, aż polenta wchłonie smak. Dolej teraz płyn i cały czas mieszaj, aż kaszka go wchłonie i będzie miękka. Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.

Kolejne 3 ząbki czosnku posiekaj w talarki i przesmaż na oliwie. Dodaj langustynki, a gdy się przyrumienią, posyp natką pietruszki. Serwuj polentę z langustynkami i sałatką.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA