Kanapka z chrupiącymi sardynkami i pastą z bakłażana

Kanapka z chrupiącymi sardynkami i pastą z bakłażana
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 1 upieczony bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 limonka
  • 4 łyżki tłustego twarogu
20 dag surowych sardynek bez głowy
  • mąka pszenna lub ryżowa
  • olej do głębokiego smażenia
Sos jogurtowy:
  • 2 szklanki gęstego kwaśnego jogurtu
  • garść posiekanego mangolda lub botwinki
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • sól
Dodatki:
  • 2 chlebki pita
  • kiszonki lub pikle

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz bakłażan, miąższ drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj sok z limonki, starty czosnek i oliwę. Włącz ogień i smaż, aż całość zamieni się w bakłażanową papkę. Dorzuć twaróg i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Pastę odstaw do przestygnięcia.

Sardynki obtocz w mące i przesmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

Chlebki posmaruj mokrą dłonią i obsmaż na suchej patelni, aż się przyrumienią i spuchnią. Przetnij je na pół i do środka nałóż pastę, sardynki, kiszonki i sos jogurtowy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA