Szaszłyki jagnięce w jogurtowej marynacie

Szaszłyki jagnięce w jogurtowej marynacie
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki lub udźca jagnięcego
  • opakowanie jogurtu gęstego
  • 2 łyżki pikantnego ajwaru
  • sól
  • oliwa
2 czerwone papryki długie
  • 1 żółta lub zielona papryka
  • 4 cebulki szalotki
  • 4 pieczarki
  • oliwa
  • łyżeczka płatków chili
  • 1 dojrzał cytryna
  • ½ pęczka natki pietruszki posiekanej drobno
  • kilka długich gałązek rozmarynu ogrodowego lub inne aromatyczne patyki do szaszłyków
½ główki sałaty lodowej
  • pozostałości po marynacie
  • sok z całej cytryny
  • ogórek
  • kilka pomidorków cherry
  • chlebek pita

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z jogurtem, ajwarem, oliwą i solą. Odstaw na minimum kilka godzin.

Paprykę pokrój w duże kawałki, szalotki na 3 części, a pieczarki pozostaw w całości. Warzywa zalej oliwą i dodaj płatki chili, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Warzywa ponadziewaj na przemian z mięsem na patyki i wrzuć na grilla. Tak duże kawałki jagnięciny będą się grillowały ok. 25-30 min.

Ważne – nie wyrzucaj pozostałości po marynacie, przydadzą się do sałaty.

Sałatę drobno posiekaj, a ogórka i pomidora pokrój w kostkę. Połącz w misce z pozostałościami marynaty i dodaj oliwę oraz sok z cytryny. Serwuj z szaszłykami.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA