Dorada i labraks z grilla podane z pastą ajwar

Dorada i labraks z grilla podane z pastą ajwar
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 1 duży labraks
  • 1 duża dorada
Marynata:
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy
  • ok. ½ łyżki soli morskiej
  • chili w płatkach
Ajwar:
  • 1 bakłażan w całości
  • 2 długie słodkie papryki
  • 1 cebula
  • ½ główki czosnku
  • oliwa do polania i na końcu do dodania
  • kilka papryczek chili ze słoika drobno posiekanych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zarówno warzywa na ajwar, jak i ryby można przyrządzić na grillu lub w piekarniku. Jeśli wybierasz piekarnik, to do brytfanki wrzuć paprykę przekrojoną wzdłuż oraz cebulę przekrojoną na pół. Dołóż cały bakłażan i pół główki czosnku. Całość polej obficie oliwą i piecz w 230 stopniach C, aż bakłażan będzie miękki, a reszta warzyw przyrumieniona. Na grillu warzywa potrzebują ok. 20 min.

Bakłażan i cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj i połącz z papryczką chili. Dopraw solą i oliwą.

Ryby wyfiletuj. Następnie zrób marynatę łącząc wszystkie składniki w miseczce. Marynatą natrzyj flety i przygotuj je na grillu lub wstaw do pieca z włączonym górnym grillem na 10 min.

Rybę serwuj z miską warzywnej pasty.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA