Ośmiornica z kaparami i bobem

Ośmiornica z kaparami i bobem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • ośmiornica (ok. 2-3 kg na kilka osób)
  • garść liści laurowych
  • ½ówki czosnku
Sałatka:
  • garść młodego bobu w strączkach lub fasolki szparagowej
  • 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • szczypiorek wraz z dymką
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 twardy pomidor
  • sok z 1 cytryny
  • rukola i natka pietruszki
  • 1 duża czerwona cebula
  • duża ilość kaparów ze słoika

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W wielkim garze zagotuj wodę i dodaj liście laurowe oraz zmiażdżony czosnek.

Wrzuć ośmiornicę i gotuj 30 min. na każdy kilogram, czyli jeśli ośmiornica waży 2 kg to gotuj ją na małym ogniu godzinę od zagotowania wody. Po ugotowaniu ośmiornicę wrzuć do miski z lodem i wodą, aby ją zahartować.

Przygotuj sałatkę. Bób ugotuj, zahartuj i wyjmij ze strączków. Strączki pokrój i  przesmaż z pokrojonymi w kostkę ziemniakami na oliwie. Dodaj czosnek oraz pomidory pokrojone w dużą kostkę. Na końcu dodaj posiekany szczypior wraz z cebulką, a po nich ziarna bobu. Przed podaniem dodaj do sałatki bób oraz posiekaną natkę i rukolę.

Czerwoną cebulę pokrój w grube talarki i ułóż na spodzie talerza. Na to nałóż sałatkę oraz pokrojoną w kawałki ośmiornicę. Polej obficie oliwą i dopraw kwiatami i ziołami. Na końcu posyp dużą ilością kaparów.   

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA